- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- Ch.B. Aptroot
- Toelichting
-
19:00-19.50: Hoorzitting Vaststelling bestemmingsplan Stadscentrum-Oost/Cadenza VERVALLEN
20:00-20:30: Raadsvergadering
RAADZAAL:
20:40-21:30: Vervoersknoop Bleizo (2014-000772) (oordeelsvormend)
21:30-21:40: Pauze
21:40-22:30: Concept Woonvisie Zoetermeer en Notitie Samenspraak (2014-0008767 (vervolg beeldvorming)
22:30: Standpuntenlijst
BEDRIJFSRESTAURANT:
20:40-21:30: Algemene aanpassing APV 2015 (2013-000832) (beeld- en oordeelsvormend) VERVALLEN
21:30-21:40: Pauze
21:40-22:30: Vervolg Algemene aanpassing APV 2015 (2013-000832) (beeld- en oordeelsvormend) VERVALLEN - Agenda documenten
Agendapunten
-
0
Hoorzitting Vaststelling bestemmingsplan Stadscentrum-Oost/Cadenza VERVALLEN (50 minuten)
Op 8 juli 2014 heeft het college besloten om in te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan Stadscentrum-Oost/Cadenza, het ontwerpbesluit hogere waarden geluid en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor het project Cadenza, en deze tegelijkertijd ter visie te leggen, op basis van het coördinatiebesluit van 10 december 2013.
De stukken hebben gedurende zes weken, vanaf 5 september 2014 tot en met 16 oktober 2014 op de gebruikelijke wijze ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er 3 zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpomgevings-vergunning. De stukken zijn opnieuw ter visie gelegd nadat een omissie was geconstateerd in de publicatie. Tijdens de tweede periode van tervisielegging zijn geen nieuwe zienswijzen ingediend.
Voor zover de zienswijzen zijn gericht tegen de ontwerp-omgevingsvergunning is het college van B&W het bevoegde gezag; voor de ontwerpbestemmingsplan is de gemeenteraad het bevoegde gezag.
Tevens wordt de gemeenteraad voorgesteld in te stemmen met de Nota Zienswijzen bestemmingsplan, het bestemmingsplan Stadscentrum-Oost/Cadenza vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
De drie indieners van zienswijzen krijgen de gelegenheid hun zienswijze mondeling toe te lichten.
Bijlagen
-
Bijlagen
-
1
Bijlagen
-
2Spreekrecht
-
3
Bijlagen
-
4Mondelinge vragen
-
5Mededelingen
-
6
Bijlagen
-
7
Bijlagen
-
8Stemmingen
-
8.a
Bijlagen
-
8.b
Bijlagen
-
8.c
Bijlagen
-
8.d
Bijlagen
-
8.e
Bijlagen
-
9Sluiting
-
I
Vervoersknoop Bleizo (2014-000772) (oordeelsvormend) (50 minuten)
Op 16 juni 2014 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu op basis van de Bedieningsovereenkomst station Bleizo besloten over te gaan tot realisatie van de Vervoersknoop Bleizo. Deze bedieningsovereenkomst is aangegaan onder de opschortende voorwaarde van instemming door de raden van Zoetermeer en Lansingerland.
Om uitwerking te geven aan het realisatiebesluit is vervolgens een Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo opgesteld. Zoetermeer is middels twee verschillende rollen bij deze realisatieovereenkomst betrokken:
- Via de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo (GRB) en het Stadsgewest Haaglanden (SGH) als opdrachtgever van de Vervoersknoop Bleizo.
- Als opdrachtnemer van GRB en SGH om de Vervoersknoop Bleizo voor hun rekening en risico te realiseren.
Vanuit de eerste rol dient de gemeente Zoetermeer de Bedieningsovereenkomst en de Realisatieovereenkomst te bekrachtigen. Daarnaast vraagt GRB een garantstelling van maximaal € 9,5 mln van de gemeente Zoetermeer ter dekking van haar bijdrage aan de Vervoersknoop Bleizo.
Vanuit de tweede rol dient de gemeente Zoetermeer in te stemmen met de Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo, waarmee gemeente Zoetermeer zich verplicht om de Vervoersknoop Bleizo in opdracht en voor rekening en risico van SGH en GRB te realiseren. Hiervoor is een uitvoeringskrediet van € 70,81 miljoen benodigd voor de voorbereiding en uitvoering. Dit uitvoeringskrediet wordt volledig gedekt vanuit bijdragen van GRB en SGH.
De raad is hiertoe bevoegd vanuit zijn budgettaire en kaderstellende rol. Aard van deze bespreking is oordeelsvormend: uitwisseling van inhoudelijke argumenten en daarop doorvragen om tot een goede weging te kunnen komen van de voorstellen.
Afhankelijk van de resultaat van deze bespreking wordt een afspraak gemaakt voor het vervolg; het streven is de besluitvorming te laten plaatsvinden in de raadsvergadering van 2 februari.Bijlagen
-
I
Algemene aanpassing APV 2015 (2013-000832) (beeld- en oordeelsvormend) VERVALLEN (50 minuten)
De Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer (APV) is in de gemeente de belangrijkste verordening die op het gebied van openbare orde en veiligheid regels stelt. Daarnaast zijn in de APV andere onderwerpen opgenomen die de huishouding der gemeente regelen. De APV wordt op grond van signalen (met name vanaf de werkvloer, maar ook van raadsleden en inwoners) met enige regelmaat gewijzigd. Dat is nu aan de orde.
Het voorstel bevat wijzigingen op een aantal onderwerpen. Per onderwerp is de argumentatie voor de aanpassing weergegeven.
Het college vraagt de raad in te stemmen met de voorgestelde wijzingen.
U wordt gevraagd zich bij de bespreking voornamelijk te richten op de wijzingen in de APV.
Aard van deze bespreking is beeld- en oordeelsvormend, uitwisseling van inhoudelijke argumenten en daarop doorvragen om tot een goede weging van het voorstel te kunnen komen. Er kunnen NIET-technische vragen worden gesteld, die nodig zijn voor het vormen van een oordeel.
Afhankelijk van het resultaat van deze bespreking wordt een afspraak gemaakt voor de vervolgbehandeling.
Bijlagen
-
II
Concept Woonvisie Zoetermeer en Notitie Samenspraak (2014-0008767 (vervolg beeldvorming) (50 minuten)
Het college werkt sinds juli 2014 aan een nieuwe woonvisie voor de stad. Het betreft een benodigde actualisatie van de woonvisie uit 2009. Inmiddels zijn alle samenspraakactiviteiten ten behoeve van de nieuwe woonvisie afgerond en is de concept woonvisie gereed. Om tot een definitieve nieuwe visie te kunnen komen, is het nodig dat de raad de concept woonvisie vaststelt. Vervolgens legt het college de visie 6 weken ter inzage, waarna definitieve vaststelling in de raad kan plaatsvinden.
Inmiddels is vanuit het maatschappelijk middenveld een initiatief ontstaan om zo mogelijk in Zoetermeer een wooncoöperatie op te richten. Een dergelijke constructie wordt ook in de Woonvisie genoemd. De initiatiefnemers hebben verzocht door een presentatie de commissie te informeren over de achtergronden van hun initiatief. Deze presentatie zal onderdeel uitmaken van de beeldvorming.
Aard van deze bespreking is beeldvormend: verkennen en afbakenen van het vraagstuk, inventariseren van knelpunten en keuzes, verduidelijken eventuele technische onduidelijkheden. Er is een mogelijkheid aandachtspunten mee te geven voor het inspraaktraject.Bijlagen
-
II21:40-22:30 Vervolg Algemene aanpassing APV 2015 (2013-000832) (beeld- en oordeelsvormend) VERVALLEN / Bedrijfsrestaurant
-
III
Bijlagen